Speuren

WAAROM PRAKTIJKSPEUREN?


Praktijkspeuren is de ideale manier om samen met uw hond bezig te zijn en is geschikt voor iedere hond. Ook voor honden die niet meer kunnen rennen en/of kunnen springen of die een andere beperking of ziekte hebben. Het is een niet belastende manier van werken omdat de hond rechte sporen volgt en op zijn eigen tempo kan lopen. Voor honden met fysieke beperkingen kan de les aangepast worden in tijd en intensiteit.


Als uw hond bijvoorbeeld niet goed met andere honden kan en niet in een groep lessen kan volgen, dan is praktijkspeuren een ideale sport om te beoefenen. Hij werkt nl. alleen met u. 


Ook honden die onzeker zijn leren om meer zelfvertrouwen te krijgen omdat zij de leiding krijgen en aan het werk gaan en u als baas naar de ‘vermiste’ persoon brengen. U weet immers ook niet waar ik heen gelopen ben. Een onzekere hond bouwt hiermee zelfvertrouwen op.


ALGEMENE INFORMATIE


De neus is voor de hond wat de ogen voor ons mensen zijn. Hij gebruikt deze graag en goed.

Iedere hond kan speuren; dat staat vast. Er zijn verschillende vormen van speuren. Ik verzorg lessen in praktijkspeuren. Wat is nu praktijkspeuren? Dit is een vorm van hondensport waarbij het doel is het volgen van een menselijke geurspoor en daarbij zo snel mogelijk de ‘vermiste’ persoon te vinden.


In ons dagelijkse leven dient uw hond zich veelal aan u aan te passen. Het mooie van praktijkspeuren is dat uw hond de leiding heeft; hij dient met zijn neus het spoor te volgen. In een tuig en aan de lange lijn gaat hij samen met u op zoek naar de ‘vermiste’ persoon. Ik loop een spoor (of laat iemand een spoor lopen) en u en uw hond gaan op zoek naar mij. Uw hond leert zich te concentreren op één geur en u leert om de lichaamstaal van uw hond te lezen en te herkennen; zit hij op het spoor of is hij het spoor kwijt…. Door middel van portofoons staan we met elkaar in verbinding waardoor verdwalen niet mogelijk is.


Met praktijkspeuren wordt er aan de conditie van uw hond gewerkt (en misschien ook wel aan die van u…). Daarnaast leert uw hond na te denken. Hij moet nl. uit alle geuren die zijn neus binnen komen mijn geur eruit halen en die gaan volgen. Dit zorgt ervoor dat hij niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk moe wordt en dit geeft uw hond heel veel voldoening. Samen met uw hond lekker buiten in de natuur bezig zijn; wat wilt u nog meer!


Praktijkspeuren is geschikt voor iedere hond; van groot tot klein en van jong tot oud! Iedere hond kan immers zijn neus gebruiken. Natuurlijk dient uw hond speurconcentratie en uithoudingsvermogen op te bouwen, maar het werken met zijn neus vindt hij fantastisch! Hij benut daarmee immers zijn eigen talenten. Dit is zelfontplooiing voor je hond en tijdens het speuren komen er endorfines vrij en die geven je hond een gevoel van gelukkig zijn.

Voor honden met een tomeloze energie is praktijkspeuren een hele goede manier om de energie kwijt te raken! Veel honden zijn na de les uitgeteld en gaan lekker in hun mandje liggen slapen.

Tevens is het speuren ontspanning! U hoeft geen diploma of certificaat met uw

hond te hebben behaald of te halen. Door samen bezig te zijn wordt de onderlinge band versterkt.


Met het speuren stappen wij in de wereld van de hond en kan de hond zijn eigen talenten benutten. Dat geeft hem ontzettend veel voldoening!


LESSEN


De lessen worden individueel gegeven. U kunt kiezen om op een vaste dag en vast tijdstip een les te volgen of flexibel af te spreken wanneer het u uitkomt. U kunt zo vaak afspreken als u wilt, bijv. een keer per week een les volgen, maar ook een keer per twee weken of een keer per maand. Ook kunt u samen met vriend of vriendin een les volgen. De lessen duren een uur of een half uur. Ook dit kunt u zelf kiezen. U leest het: alles is mogelijk!

Voorwaarde voor het volgen van een les praktijkspeuren is dat u een goed passend tuig voor uw hond heeft of aanschaft. Ik kan u daarover adviseren. Op de halsband kan niet gespeurd worden. Dit is te belastend voor de hals en nek van uw hond.


De lessen vinden plaats in de bossen rondom Velp/Arnhem en Beek/Zeddam. Ik geef les op meerdere locaties zodat het afwisselend voor u en uw hond blijft.


Er kan bijna altijd gespeurd worden, bij regen, wind, sneeuw en zonneschijn. Alleen als de temperatuur boven de 25 graden komt stoppen de lessen omdat het dan voor uw hond te warm wordt. Honden raken namelijk moeilijk hun warmte kwijt en kunnen snel overhit raken. Ook bij zware storm is het niet verstandig om in het bos te zijn in verband met vallende takken en/of bomen. Veiligheid voor u en uw hond staan voorop!


De eerste les is altijd een proefles zodat u kennis kunt maken met het praktijkspeuren. Deze proefles kost € 15,--. In de proefles wordt een gedeelte van de theorie uitgelegd en wordt direct een aantal spoortjes gelopen en door uw hond uitgewerkt. Als u na de proefles besluit dat het een fijne bezigheid is voor uw hond om te doen, dan kunt u meerdere lessen gaan volgen. Tijdens deze lessen zullen er kruisingen uitgewerkt moeten gaan worden, worden de sporen langer en moeilijker. Natuurlijk wordt er rekening gehouden met de ervaring van uw hond. Als uw hond eraan toe is zal hij meer uitgedaagd gaan worden door het toevoegen van backtracks in de sporen, het neerleggen en vinden van voorwerpen, het uitwerken van een oud spoor en het toevoegen van stukjes verharde paden in de sporen. 


NIEUWSGIERIG?

Bent u nieuwsgierig geworden naar het praktijkspeuren, dan kunt u een les komen volgen. Vul het contactformulier in en ik zal dan zo spoedig mogelijk contact met u opnemen. Natuurlijk kunt u ook telefonisch contact met mij opnemen voor het maken van een afspraak.
Wachten op de start.....


                                                                                                                           Aan het werk.....   KvK Arnhem: nr. 64342115

copyright ©  Dog in Motion 201515